Nyitvatartásunk:
Hétfő: 14.00.-17.00.
K-P: 9:00.- 17:00.
Ebédszünet: 12.00.-14.00.


Tel: 06 (62) 209-519


6800 Hódmezővásárhely
Petőfi S út 19,
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Naptár
2019. Augusztus
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Látogató számláló
0
0
2
5
7
3
9
BLOG
2018.12.04 15:15

Vegetáriánus étkezés

A VEGETARIANIZMUS LÉNYEGE ÉS FAJTÁI

A vegetarianizmus szó a latin „vegetábilis”, „növényi” kifejezésből
ered, évezredek óta ismert tan, amely időről időre felmerül a
különböző kultúrákban és a táplálkozáson kívül egyéb életviteli
követelményeket is támaszt. Elvi alapját az élet tisztelete képezi:
az állatokat mint élőlényeket nem szabad elpusztítani és
táplálékként felhasználni. Az elgondolás azonban nem teljesen
következetes, hiszen a növények is élőlények, és ki állíthat fel
rangsort növények és állatok között? A tojást megevő vegetáriánusok
nyilván nem is gondolnak arra, hogy a tojásban is potenciálisan
állati élet lehetősége rejtőzik.
A vegetáriánus táplálkozás vallási, filozófiai és ökológiai szempontokon
túl egészségügyi megfontolásból is egyre több követőre
talál. Ázsiában, főleg Kelet-, Délkelet-Ázsiában a brahmanizmus
és a buddhizmus filozófiáján nyugvó, ősi tradícióval rendelkező
vegetarianizmusa mellett a fejlett országokban — Magyarországon
is — az úgynevezett civilizációs betegségek terjedése miatt
fordulnak mind többen az ilyen típusú táplálkozás felé. A vegetarianizmus
követőinek életvitele eltér az általában megszokottól:
nem fogyasztanak alkoholt, nem dohányoznak, rendszeres
testmozgást végeznek, sok időt töltenek a természetben, és nagy
fi gyelmet fordítanak a lelki egészségük megóvására is.
A vegetáriánusokat eltérő motivációk vezérlik; meg kell említeni
azokat, akik vallási tartalom nélkül, csupán etikai okokból
követik ezeket az elveket, illetve azokat, akiket egyszerűen a társadalomtól
való elkülönülés szándéka vezérel és a vegetarianizmust
erre éppen megfelelő eszköznek tartják.
Mi is a vegetarianizmus tulajdonképpen? Az értelmező szótárban
a következő meghatározás található:
„Vegetáriánus: olyan ember, aki csak növényi eredetű élelmet
fogyaszt, és ezt legfeljebb tojással, tejjel, tejtermékkel egészíti
ki, a hústalan táplálkozás híve.”

A vegetarianizmus átfogó elnevezés, ezen belül több irányzatot
különböztetünk meg:


–Vegán:

szigorú vagy komplett vegetáriánus: Lemond minden
állati eredetű termékről, így a tejről és a tejtermékekről,
tojásról, valamint a mézről is. Kizárólag növényi eredetű
táplálékot fogyaszt. Ide tartoznak a gyümölcsevők és a
nyerskoszton élők.(A nyersanyagok hőkezelésének semmilyen
módját nem fogadják el.)


Laktovegetáriánus irányzat:

A növényi eredetű élelmi
anyagok, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos
magvak mellett megengedi a tej és tejtermékek fogyasztását.


 Ovo-lakto vegetáriánus étrend:

A növényi eredetű élelmi
anyagokon kívül tartalmazhat tojással, tejjel, tejtermékekkel
készített ételeket.


 Makrobiotikus étrend:

Alapját a gabonafélék, adják, amelyek
kiegészülhetnek zöldségekkel, bizonyos fajta levesekkel,
hüvelyesekkel, bár a későbbiekben ezek elhagyását
javasolják. A táplálkozási rendben 10 fokozatú táblázatot
alkalmaznak, ahol a sort a gyümölcsök és olajos magvak
zárják. Az irányzat követői igyekeznek eljutni a legmagasabb
fokozatig, amikor csak magvakat és gyógyteákat fogyasztanak.
George Oshawa japán professzor alapnak
tekinti a 7-es számú étrendet, amely csak gabonaféléket -
elsősorban barnarizst — tartalmaz.


Szemi-vegetáriánus táplálkozási forma:

Megengedett az
állati eredetű élelmi anyagok közül a — főleg fehérhúsú —
halak, baromfi félék fogyasztása.


Az igazi vegetáriánus konyha az ételkészítés során a tápanyagok
szempontjából kíméletesebb technológiai eljárásokat alkalmazza
és igyekszik természetes forrásból származó adalékanyagokat
felhasználni. Ízesítésre, fűszerezésre friss vagy szárított
fűszernövényeket és kevés tengeri sót használnak.

FORRAS: RAABE.HU